Pieczona karkówka

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 150 minut | Porcja dla 8 osób

    Karkówka zamarynowana przed pieczeniem

    Marynowana karkówka

    Karkówkę można przygotować na wiele sposobów. Bardzo smaczna jest karkówka pieczona w całości. Przygotowanie tego mięsa jest średnio trudne i zajmie około dwóch godzin. Jednak aby wydobyć z mięsa najlepszy smak, by karkówka była miękka wołowina musi skruszeć. Zazwyczaj w sprzedaży mięso jest niedojrzałe – kruszejące jedną dobą a nie 7-10 dni. Dlatego kupujmy karkówkę w sprawdzonych miejscach, gdzie rzeźnicy przechowują mięso w chłodni w temp +3 stopnie Celsjusza przez kilka dni przed sprzedażą lub sami przetrzymajmy mięso w najchłodnijeszej części lodówki przez 2-3 dni.

    A jakie składniki dobrać, by upieczona karkówka wybornie smakowała:

    1 karkówka – porcja około 0,8-1,2 kg
    czosnek, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz, pieprz ziołowy, jałowiec
    marchew, papryka, suszone pomidory, cebula
    oliwa lub olej do smażenia

    Karkówka gotowana w sosie własnym

    Pieczenie karkówki

    Przed obróbką termiczną mięso nacieramy czosnkiem (można kilka plasterków wcisnąć w mięso), posypujemy pieprzem, majerankiem i solą. Zostawiamy na kilka godzin.
    Sposób gotowania pysznego mięsa na obiad jest następujący – dobieramy garnek, tak by karkówka zajmowała jak największą powierzchnię. Idealny jest gęślak – ze względu na kształt. Na małym ogniu rozgrzewamy małą ilość oliwy, na której obsmażymy mięso. Karkówkę obsmażamy powoli, obracając ją by zamknąć wszystkie pory – dzięki temu mięso będzie soczyste. Gdy mięso się zrumieni z każdej strony, dolewamy wodę. Wody ma być tyle, by mięso było w połowie zakryte. Dalej karkówka gotuje się we własnym sosie.
    Aby uzyskać wyborny smak do mięsa warto dodać warzywa – pokrojoną na plasterki marchew, pokroją w paski paprykę czerwoną lub żółtą, cebulę, suszone pomidory (suche, nie z oliwy). Dodajemy kilka ziaren jałowca, z dwa liście laurowe. W zależności od wielkości karkówkę gotuje się 1-2 godziny, pod przykryciem. Co jakiś czas przewracamy mięso, by gotowało się równomiernie.
    Ugotowaną karkówkę kroimy na plastry i podajemy z kaszą lub ryżem, udekorowaną warzywami, gotowanymi razem z mięsem. Oczywiście można podać z zapiekanymi ziemniakami z rozmarynem. Dodatkowo dokładamy kiełki. A całość serwujemy z czerwonym winem.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. Babcia Ziuta pisze:

      „by karkówka była miękka wołowina musi skruszeć” – no ciekawe,ciekawe

    2. Hania pisze:

      Proszę o przepis na karkówkę z prodiża

    Zostaw komentarz: