Pieczona karkówka
Karkówkę można przygotować na wiele sposobów. Bardzo smaczna jest karkówka pieczona w całości. Przygotowanie tego mięsa jest średnio trudne i zajmie około dwóch godzin. Jednak aby wydobyć z mięsa najlepszy smak, by karkówka była miękka wołowina musi skruszeć. Zazwyczaj w sprzedaży mięso jest niedojrzałe – kruszejące jedną dobą a nie 7-10 dni. Dlatego kupujmy karkówkę w sprawdzonych miejscach, gdzie rzeźnicy przechowują mięso w chłodni w temp +3 stopnie Celsjusza przez kilka dni przed sprzedażą lub sami przetrzymajmy mięso w najchłodnijeszej części lodówki przez 2-3 dni.
A jakie składniki dobrać, by upieczona karkówka wybornie smakowała:
1 karkówka – porcja około 0,8-1,2 kg
czosnek, majeranek, rozmaryn, sól, pieprz, pieprz ziołowy, jałowiec
marchew, papryka, suszone pomidory, cebula
oliwa lub olej do smażenia
Przed obróbką termiczną mięso nacieramy czosnkiem (można kilka plasterków wcisnąć w mięso), posypujemy pieprzem, majerankiem i solą. Zostawiamy na kilka godzin.
Sposób gotowania pysznego mięsa na obiad jest następujący – dobieramy garnek, tak by karkówka zajmowała jak największą powierzchnię. Idealny jest gęślak – ze względu na kształt. Na małym ogniu rozgrzewamy małą ilość oliwy, na której obsmażymy mięso. Karkówkę obsmażamy powoli, obracając ją by zamknąć wszystkie pory – dzięki temu mięso będzie soczyste. Gdy mięso się zrumieni z każdej strony, dolewamy wodę. Wody ma być tyle, by mięso było w połowie zakryte. Dalej karkówka gotuje się we własnym sosie.
Aby uzyskać wyborny smak do mięsa warto dodać warzywa – pokrojoną na plasterki marchew, pokroją w paski paprykę czerwoną lub żółtą, cebulę, suszone pomidory (suche, nie z oliwy). Dodajemy kilka ziaren jałowca, z dwa liście laurowe. W zależności od wielkości karkówkę gotuje się 1-2 godziny, pod przykryciem. Co jakiś czas przewracamy mięso, by gotowało się równomiernie.
Ugotowaną karkówkę kroimy na plastry i podajemy z kaszą lub ryżem, udekorowaną warzywami, gotowanymi razem z mięsem. Oczywiście można podać z zapiekanymi ziemniakami z rozmarynem. Dodatkowo dokładamy kiełki. A całość serwujemy z czerwonym winem.
- Soczysta karkówka
- Karkówka duszona w warzywach
- Suszone pomidory
- Schab w marynacie
- Łosoś z ryżem w ziołach
Tagi: cebula, karkówka, marchew, papryka, suszone pomidory, zioła
8 marca, 2014 o 12:59
„by karkówka była miękka wołowina musi skruszeć” – no ciekawe,ciekawe
12 lutego, 2018 o 20:07
Proszę o przepis na karkówkę z prodiża