Placki z dyni
Przepisów na dynię ciąg dalszy! Każdy porządny kucharz ma w swoim repertuarze placki ziemniaczane. A placki dyniowe? Mało kto. Sporo pracy, ale efekt końcowy wart poświęconego czasu. Najpierw przygotujemy puree z dyni, które możemy wykorzystać nie tylko do placków.
Składniki na puree z dyni i dyniowe placki:
1,5 kg dyni
szklanka mąki pszennej i pełnoziarnistej (pół na pół)
2 jajka
cukier, sól, cynamon
Puree z dyni.
Danie zaczynamy od zrobieni puree. Dynie kroimy na mniejsze części, wyciągamy gniazdo nasienne (pestki zostawiamy do suszenia). Warzywo układamy skórą do dołu kraty piekarnika. Zapiekamy 50-60 minut w temperaturze 180-200 st Celsjusza. Gdy warzywo będzie miękkie (zapałka łatwo wchodzi w miąższ), wyłączamy gaz. Wyjmujemy dynię do miski i pozwalamy by spłynęła woda, którą odlewamy.
Po odsączeniu zbieramy miąższ i miksujemy go blenderem. Całość dalej odsączamy – na cedzaku lub ściereczką. Dynia powinna być jak najmniej wodnista, aby uzyskać wyrazisty smak dyni i dodać jak najmniej mąki.
Tak przygotowane puree możemy wykorzystać do wielu potraw – przechowujemy je w lodówce w foliowych workach strunowych.
Placki z dyni.
Puree łączymy z jajkiem, przesianą mąką i doprawiamy – odrobinę soli oraz 2-3 łyżeczki cukru (może być brązowy). Ciasto powinno być gęste. Placki smażymy na oliwie na średnio rozgrzanej patelni.
Podajemy oprószone tartym cynamonem i świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy.