Pomysły na szybkie dania z makaronem
Przepisy na proste szybkie dania. Proste danie, czy szybko przygotowana potrawa nie musi być nudna! Spróbujcie tego – naprawdę warto wypróbować te przepisy. Propozycje wegetariańskie, bo nie zawsze musimy jeść mięso. Plusem tych dań jest też niska zawartość białej śmierci – soli – od siebie oddajemy ją tylko do wody, w której gotujemy makaron.
Pasta z pesto
Wyobraź sobie, że masz 15 minut na obiad – to danie jest dla Ciebie. Potrzebujesz tylko:
ulubiony makaron – nie podaję ilości, gdyż gotujesz dokładnie tyle ile Ci potrzeba
zielone pesto – można zrobić samemu, wtedy zajmie to więcej czasu, w tej propozycji mam na myśli gotowe pesto alla genovese, ale można wybrać dowolne inne – pomidorowe, paprykowe – jest już spora dostępność gotowych pest
ser grana padano, parmezan lub ostatecznie to co akurat zamieszkiwało w lodówce
Jaki jest przepis na to pyszne danie? Gotujemy wodę na makaron – lekko osoloną i z odrobiną oliwy z oliwek. Gotujemy makaron – penne rigate, fusilli czy spaghetti – Twój wybór, odsączamy makaron na sitku, przekładamy na talerz. Dodajemy pesto w ilości jaka wydaje nam się odpowiednia, posypujemy startym serem grana padano i… Smacznego!
Pasta z zasmażanym brokułem
Trochę więcej czasu zajmie przygotowanie innego makaronu – z brokułem. Przepis wymaga:
makaron penne rigate – można zamienić na inny
brokuł
1 cebula średnia
dwa ząbki czosnku
oliwa z oliwek, sól – odrobina
Przygotowanie dania jest następujące – wstawiamy wodę by ugotować brokuł. W tym czasie na patelni na małym smażymy drobno pokrojony czosnek przez minutę i dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Gotujemy brokuła w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy odsączamy i kroimy dosyć drobno i dodajemy na patelnię, zwiększamy gaz i przesmażamy z cebulą i czosnkiem. Nie wylewamy wody po brokule (mniej ganków do mycia!) wrzucamy makaron – można trochę dolać oliwy. Gdy makaron będzie ugotowany danie będzie gotowe!
Przekładamy pastę na talerze dodajemy warzywa z patelni i… Smacznego!
Spaghetti aglio olio
Proste, podstawowe włoskie danie. Aglio oznacza czosnek, olio – oliwę. Już Chyba wszystko jasne? Potrzebujemy:
makaron spaghetti – tutaj też możemy zamienić na swoją ulubioną pastę
czosnek
nać pietruszki
opcjonalnie pepperoncino – ostrą papryczkę, która zaostrzy smak
Wstawiamy wodę na makaron – lekko osoloną z dodatkiem oliwy. Na patelni podgrzewamy oliwę i drobno pokrojony czosnek – czosnek nie może zrobić się brązowy, smażymy na wolnym ogniu. Warto doprawić odrobiną pieprzu. Gdy chcemy Zmienić smak potrawy, wtedy możemy zastosować oliwę smakową – np z dodatkiem pepperoncino lub dodać na patelnię drobno pokrojoną papryczkę.
Gdy makaron jest ugotowany danie jest gotowe. Mieszamy wszystko w misce z dodatkiem natki pietruszki i… Smacznego!
Spaghetti aglio olio można udekorować kiełkami np. słonecznika. O ich uprawie i zaletach przeczytacie na stronie: Kiełki – uprawa i sprawdzone przepisy.