Przepis na rybę po śródziemnomorsku

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 50 minut | Porcja dla 2 osób

    Ryba po śródziemnomorsku

    Ryba z oliwkami i kaparami

    Jest to bardzo smaczny, prosty przepis na rybę – okonia nilowego, dorsza czy mintaja. Danie to jest często robione przeze mnie, więc jest to wielokrotnie sprawdzony przepis. Ryba jest bardzo smaczna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu. Potrzebne będą nam następujące składniki:

    8 filetów rybnych (okoń nilowy, dorsz czy mintaj)
    50 dag pomidorków czereśniowych (koktajlowych)
    kilka filetów anchois
    kilka garści drylowanych dużych czarnych oliwek
    2 łyżki kaparów
    2 ząbki czosnku
    oregano

    Zauważcie, że nigdzie nie ma słowa o dodawaniu białej śmierci – soli! Jest to bardzo dobre, zdrowe, niskokaloryczne danie.

    Pierwszym etapem tego przepisu jest przygotowanie okonia nilowego, aby danie to było smaczniejsze rybę należy moczyć w mleku (przynajmniej kilka godzin). Ja często zamrożona rybę zalewam mlekiem na noc i pozostawiam do rozmrożenia. Świeży filet wystarczy potrzymać w mleku 30-45 minut, aby ryba nabrała delikatny smak

    Przepis na sos do tego dania jest następujący. Myjemy pomidorki, wyciskamy pestki. Na patelni podsmażamy czosnek. Można zrobić to na dwa sposoby – albo grubo pokrojony czosnek smażyć około 1-2 minut i potem wyrzucić ząbki, zostawiając aromatyczną oliwę, albo smażymy drobno pokrojony czosnek, do którego dodajemy fileciki anchois, które rozgniatamy drewnianą łyżką. Delikatnie smażymy na małym ogniu.

    Kapary, oliwki, pomidorki i ryba!

    Ryba po śródziemnomorsku

    W tym czasie smażymy odsączone z mleka filety rybne – krótko po 2 minuty z każdej strony. Rybę przekładamy do anchois i czosnku, dodajemy uprzednio przygotowane pomidorki, posypujemy oregano i smażymy około 10 minut. Po tym czasie układamy na całości oliwki i kapary, trzymamy kolejną minutę.

    Danie to najlepiej podawać z dzikim ryżem, który jest wymarzonym, pełnym składników odżywczych, pożywnym uzupełnieniem do ryby. Innym dobry pomysłem jest podanie tego smacznego dania z makaronem – świderkami (tortiglione).

    Innym wariantem tej potrawy jest wykorzystanie tylko jednej patelni – przygotowujemy sos, do którego dokładamy rybę. Jest to pyszny sprawdzony przepis na rybę, nie warto psuć smaku stosując olej (chyba że z pestek winogron, ostatecznie rzepakowy), oszczędzając – zamieniając pomidorki koktajlowe na zwykłe.

    Jako ciekawostkę warto wiedzieć, że okoń nilowy jest olbrzymią (większą od człowieka) rybą z Nilu, obecnie hodowaną w jeziorze Wiktorii, dlatego czasem można spotkać go pod błędną nazwą – Okoń Wiktorii. Jest polecana do tego dania, gdyż ma w sobie dużo białka, witaminy A, niewiele kwasów omega-3, niestety sporo nasyconych kwasów tłuszczowych.

    Inną ciekawostką jest to, że jadalne fragmenty pomidora pod względem naukowym to owoc, jednak ze względów ekonomicznych (kwestia cła) uznano go za warzywo. Było to w 1893 roku w USA a wynikało z tego, że wykorzystuje się go w kuchni. Choćby do naszego smacznego przepisu na rybę po śródziemnomorsku.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. Janko pisze:

      Fajny przepis, ładnie ryba się prezentuje na talerzu. I jest smaczna.

    2. Leszcz w pomidorach w klimacie greckim | Sprawdzone przepisy na… pisze:

      […] Do wielu przepisów na ryby, które znajdziecie na sprawdzoneprzepisyna.pl dochodzi polski leszcz w pomidorach, ale w wersji greckiej. Dlaczego wersja grecka – bo dodatkami do pomidorów są oliwki, oliwa, miód, tymianek (może być grecki miód tymiankowy), oregano, kapary oraz ouzo! Przygotowanie sosu jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy wart jest tej pracy i tego czasu. Jeśli jednak chcecie prostszy, szyby przepis to spróbujcie ryby po śródziemnomorsku. […]

    3. Rybołów pisze:

      Proste, smaczne – pysznie wygląda jużna talerzu

    Zostaw komentarz: