Sprawdzone przepisy na drinki i koktajle
Miłym dodatkiem do posiłku jest wino, piwo czy koktajl alkoholowy lub bezalkoholowy. Po sytym obiedzie na lepsze trawienie polecam włoską grappę. Miło czasem się spotkać z znajomymi na przysłowiowym drinku. Jakie są najbardziej znane i moje ulubione koktajle alkoholowe? Oto przepisy na drinki, które polecam:
Receptury na drinki i koktajle
Cuba Libre
Składniki:
75 ml rumu (biały), 150 ml coca-coli, sok z połówki limonki (lub cytryny), kostki lodu.
Sposób przyrządzenia:
Pzrepis na drink jest następujący – do szklanki wsypujemy kostki lodu, wlewamy jasny rum, sok z limonki i uzupełniamy colą. Dokładnie mieszamy. Koktajl należy udekorować plasterkiem limonki.
Uznaje się, że Cuba Libre wymyślił Ernest Hemingway podczas pobytu na Kubie.
Keep Walking
Składniki:
40 ml whisky Johnnie Walker Red Label, 30 ml soku z cytryny, 10 ml syropu grenadine, napój energetyzujący, kostki lodu.
Do szklanki typu long drink wsypujemy sporo kostek lodu, wlewamy składniki koktajlu – whisky, sok z cytryny oraz syrop grenadine. Uzupełniamy napojem energetyzującym i dokładnie mieszamy. Dekorację stanowi plaster cytryny.
Polecam spróbować – naprawdę warto!
Tequila Sunrise
Składniki:
50 ml srebrnej tequili, 150 ml soku pomarańczowego, 10 ml syropu z grenadyny, kostki lodu.
Przepis na drink jest prosty – do szklanki typu long drink wsypujemy lód, wlewamy tequilę, dolewamy sok pomarańczowy i mieszamy rurką. Do mieszaniny wlewamy syrop z grenadyny, który da nam efekt „sunrise” – wschodzącego słońca.
Jest to klasyczny drink – prosty, ładny i pyszny – sprawdzony przepis nie raz!
Mojito
Składniki:
40 ml jasnego rumu, 5 listków mięty, 20 ml soku z limonki, 2 łyżeczki cukry, woda mineralna gazowana, kruszony lód.
Drink przygotowujemy w szklance highball, przepis na drink wymaga trzymania się następujących reguł – do szklanki wrzucamy podarte liście mięty – mają puścić sok, na miętę wlewamy sok z limonki, bądź dajemy plasterki owocu (plasterki delikatnie rozgniatamy, by dały sok), dodaj dwie łyżeczki cukru (może być brązowy). Na te składniki nasypujemy kruszony lód, na lód wlewamy rum a całość uzupełniamy wodą. Istotna jest to, by lodu było sporo, aby nie dodawać nazbyt wiele wody.
Jest to kolejny ulubiony drink Ernesta Hemingwaya, który swe korzenie ma jeszcze w pirackich czasach!