Risotto z dynią
Jesienią przychodzi czas na dynię. Możemy wyczarować z niej sporo pysznych dań – na przykład risotto. Danie to jest proste, stosunkowo szybkie i niezwykle smaczne! Nie potrzeba wielu składników i tylko jedno naczynie! Idealne danie!
Składniki na risotto z dynią:
1 szklanka ryżu arborio
40 dag dyni
1 średnia cebula
500 ml bulionu warzywnego
100 ml białego wytrawnego wina
grana padano
masło
pieprz, gałka muszkatołowa
Dyniowe risotto przygotowujemy bardzo podobnie jak wszystkie risotta. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy miąższ na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy drobno. Bulion podgrzewamy, by dodawać gorący.
Na patelni, na wolnym ogniu rozgrzewamy część masła. Wrzucamy cebulę i dynię. Podsmażamy powoli, by cebula się zeszkliła. Nim cebula zacznie zmieniać kolor dodajemy odrobinę masła i risotto. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu równo się ogrzało i zostało otoczone masłem. Po minucie wlewamy wino, znów mieszamy i odparowujemy płyn.
Gdy wino odparuje zaczynamy dodawać po trochu bulion i mieszając odparowujemy, możemy nieco zwiększyć gaz. Gdy ryż będzie prawie al dente doprawiamy pieprzem. Risotto odstawiamy z palnika.
Gdy danie minutę ostygnie doprawiamy gałką muszkatołową, odrobiną zimnego masła i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerz i obficie posypujemy grana padano lub parmezanem.
Tagi: bulion, cebula, dynia, gałka muszkatołowa, grana padano, ryż, wino
3 listopada, 2013 o 19:11
Wygląda pysznie, z dynią jeszcze nie jadłam!
3 listopada, 2013 o 19:41
Wygląda pysznie i uwierz – pysznie smakuje! Jutro kolejne potrawy z dynią, bo rodzina obdarowała mnie 7kg warzywem 🙂