Risotto frutti di mare
Ach ta wieczna tęsknota za smakiem Włoch… Smak ten może przypomnieć risotto, co więcej risotto z owocami morza! Przepis jest prosty, danie zrobimy w jednym naczyniu i zajmie to pół godziny. Szybko, smacznie i nutą śródziemnomorską!
Składniki na risotto z owocami morza:
200g ryżu do risotto – arborio
pół czerwonej cebuli
ząbek czosnku
500 g bulionu warzywnego
czerwona ostra papryka
natka pietruszki
150g pomidorów czereśniowych lub koktajlowych
mieszanka – krewetki, małże, kalmary, ośmiorniczki
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ryż i go smażymy dwie minuty, w tym czasie obieramy i drobniutko szatkujemy cebulę. Ja preferuję czerwoną. Dorzucamy cebulę na patelnię i drobno siekamy ząbek czosnku. W tym czasie myjemy i drobno kroimy ostrą papryczkę. Po kolejnych dwóch minutach dorzucamy papryczkę do ryżu.
Po kolejnych dwóch minutach całość należy zalać podgrzanym bulionem, i na wolnym ogniu dusić aż do odparowania cieczy.
Tak przygotowany ryż jest doskonałą bazą do risotto.
W czasie, gdy płyn odparowuje, kroimy pomidorki koktajlowe i przygotowujemy mieszankę owoców morza. Frutti di mare może być z mrożonki, bądź zalewy. Ideałem jest zdobycie świeżych krewetek, kalmarów i małży. Na szczęście nawet w Polsce jest to już osiągalne.
Pomidorki dorzucamy na patelnię, dusimy parę minut i dorzucamy owoce morza – mrożonkę trzymamy na ogniu 7-10 minut, świeże owoce morza podobnie – tylko na mocnym ogniu.
Podajemy z białym winem, którym można podlać całe danie – natką pietruszki oraz plasterkami bądź ćwiartkami limony.
Tagi: arborio, bulion, cebula, czosnek, natka pietruszki, papryka, pomidorki koktajlowe
6 lipca, 2019 o 05:53
dziwny przepis robilem w restauracji i najsampierw sie robaki smarzylo ryz sie gotowalo i na koniec na patelni, obrzydliwe smierdzace robaki wrzucac do ryzu troche dziwne