Leszcz w pomidorach w klimacie greckim
Do wielu przepisów na ryby, które znajdziecie na sprawdzoneprzepisyna.pl dochodzi polski leszcz w pomidorach, ale w wersji greckiej. Dlaczego wersja grecka – bo dodatkami do pomidorów są oliwki, oliwa, miód, tymianek (może być grecki miód tymiankowy), oregano, kapary oraz ouzo! Przygotowanie sosu jest nieco czasochłonne, ale efekt końcowy wart jest tej pracy i tego czasu. Jeśli jednak chcecie prostszy, szyby przepis to spróbujcie ryby po śródziemnomorsku.
Składniki na leszcza po grecku:
600g leszcza – polecam 4 filety (można wykorzystać inne ryby np. karpia, czy dorsza)
2 średnie cebule
500g pulpy pomidorowej (można samodzielnie zblenderować świeże pomidory)
2-3 ząbki czosnku (polskiego lub greckiego ;))
2 pomarańcze (wyciśniemy z nich sok)
2 łyżki miodu (oczywiście może być grecki tymiankowy)
2 łyżki ouzo (oraz 50 ml dla kucharza!)
2-3 liście laurowe
100 g oliwek (czarnych greckich w sosie vinegret i oliwie)
3 łyżki kaparów
40g koperku (świeżego)
oliwa z oliwek
sól, pieprz, oregano,
Myślę, że ten przepis można nazwać ryba po grecku – ale nie ma on wiele wspólnego z tym, co Polacy nazywają ryba po grecku. Przygotujemy osobno sos, osobno rybę. Sos robimy na patelni, potem rybę zapieczemy w naczyniu żaroodpornym.
Obieramy cebulę, czosnek, oliwki jeśli mamy z pestką – drylujemy. Myjemy pomidory i kroimy na mniejsze cząstki (by je włożyć do blendera) o ile nie korzystamy z pomidorów z puszki lub pasty pomidorowej.
Rozgrzewamy dwie łyżki oliwy na patelni, drobno kroimy jedną z cebul i smażymy na wolnym ogniu, aż stanie się szklista. W tym czasie do blendera wrzucamy pomidory, ząbki czosnku, drugą cebulę, 2 łyżki ouzo, miód i sok z dwóch pomarańczy. Miksujemy na gładką masę. Gdy cebula jest szklista – masę pomidorową dodajmy na patelnię. Całość doprawiamy delikatnie solą (pamiętajmy o oliwkach i kaparach, które są słone), pieprzem, tymiankiem i oregano. Dodajemy 2-3 liście laurowe.
Czas podsmażania, wykorzystamy na przygotowanie ryby. Sos na patelni powinien zgęstnieć, więc zwiększamy ogień i przykrywamy naczynie. Co jakiś czas mieszamy i odprowadzamy wodę skroploną na pokrywce.
Ryby – ja użyłem leszcza – dokładnie czyścimy z łuski, odcinamy łeb i filetujemy podobnie jak karpia, odcinając filety począwszy od grzbietu. Rybę dokładnie myjemy i układamy w naczyniu. Filetów powinno być tyle, by ułożyć ja na dnie naczynia żaroodpornego, skórą do spodu.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy 3 łyżki kaparów i oliwki oraz koperek. Sos do ryby po grecku dokładnie mieszamy. Naczynia już nie przykrywamy, nagrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza. Po ok. 5 minutach przekładamy sos na filety, dokładamy kilka całych oliwek na wierzch i wstawiamy do piekarnika. Najwyższa pora, by kucharz usiadł i delektował się pozostałą częścią ouzo.
Całość pieczemy 30-40 minut bez przykrywki. Podajemy z ryżem lub chlebem. Można ułatwić sobie danie, gdy kupimy patroszonego leszcza i zapieczemy go w całości, z sosem włożonym do środka ryby. Niestety uciążliwe jest wybieranie mięsa spośród ości. Dlatego ja polecam filetowanie czy to karpia, czy leszcza. W sosie odnajdziecie mnóstwo nut smakowych – bardzo polecam!
Więcej sprawdzonych przepisów:- Fasola po grecku
- Karp w migdałach
- Warzywna lasagna
- Jajka sadzone na chorizo z warzywami
- Ryba w zalewie octowej z ogórkami
Tagi: cebula, czarne oliwki, czosnek, kapary, koperek, leszcz, miód, oliwa, oregano, ouzo, pomarańcze, pomidory, ryba, tymianek