Blog sprawdzone przepisy na… miał być tylko chwilową zabawą, zeszytem, gdzie zapisane zostaną moje ulubione, sprawdzone, często serwowane w domu przepisy. Przepisy na smaczne danie, szybkie dania, ale i pomysły, które zrodziły się w głowie i zostały przekute w posiłek. Jak był smaczny – trafiał na bloga.
Stąd tu nie ma popisowych zdjęć, a szkoda. Bo to co miało być zabawą, pamiętnikiem kulinarnym jest czymś więcej. Ale nie o tym chciałem pisać.
Ryby. Sprawdzone przepisy na …dania rybne.
Ze zdziwieniem odkryłem, że bardzo dużo tu przepisów na owoce morza. To nie jest dziwne, ale ilość receptur na ryby – to już mnie zdziwiło. Dlatego oddaję tę stronę we władnie ryb.
Pierwszy przepis – to ryba po śródziemnomorsku. Danie, do którego najlepiej wykorzystać świeżego polskiego dorsza (filet) z dodatkami w postaci kaparów, oliwek i pomidorków koktajlowych. Jedno z moich ulubionych dań.
Ryby można przygotowywać na wiele sposobów – te najszybsze, a więc najczęściej robione to: grillowany pstrąg i pieczona dorada. Zaletą tych dań jest fakt, iż ryba nie jest smażona. Ryby uznaje się za bardzo zdrowe pożywienie, a najzdrowsza obróbka to grillowanie, gotowani i pieczenie. Odradza się smażenia ryb.
Sporą część zajmują przepisy orientalne – wiadomo z rybami kojarzy się sushi i cały dział poświęcony sushi na blogu się znajduje. Ale nie zapomnijmy o łososiu w sosie teriyaki, którego można przepięknie podać, o tempurze w której można podawać kawałki ryb (oczywiście krewetki i kraby takoż). Bardzo ciekawy przepis na mirunę z mleczkiem kokosowym, imbirem i warzywami. Pisząc ciekawy nie mam na myśli, że niesmaczny – to smak orientalny, więc potrzeba kucharza ciekawego nowych doznań.
osobiście zasmakowałem w tak przygotowanej rybie.
Z dań niespotykanych w polskiej kuchni warto polecić – halibuta w cytrusach, leszcza po grecku. A jeśli brakuje Wam przepisu na święta – to polecam karpia w migdałach. Choć tę rybę w tym wykonaniu – to pyszne danie, to ja polecam nie tylko na Wigilię. Naprawdę warto!
Zapraszam do zdrowego jedzenia jakim są ryby, bo sprawdzonych przepisów na ryby znajdziecie tutaj sporo.
Jak sprawdzić czy ryba jest świeża?
Zdecydowanie po wyglądzie – więcej na ten temat tu. Sprawdzamy oczy, czy są błyszczące, skóra czy się mieni kolorami, a śluz czy jest przeźroczysty. Matowe oczy, blada skóra, białawy śluz i ciemnoczerwone skrzela wskazują na nieświeżą rybę.
Jaka obróbka jest najzdrowsza?
Jak każdy wie w Polsce najczęściej rybę się przyrządza prosto – smaży w mące lub bułce tartej na oleju. Niestety w ten sposób traci się wartościowe kwasy omega 3, z których słyną ryby. Co więcej – jak przekonują naukowcy z PAN, smażenie powoduje, że ryby nabierają niekorzystnych dla zdrowia węglowodanów i długołańcuchowych tłuszczy wielonienasyconych. A więc jeśli chcemy w najzdrowszy sposób przygotować rybę, to ją grillujmy, pieczmy lub gotujmy.
Wartościowe składniki zawarte w rybach.
Ryby posiadaja kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne białko z cennymi aminokwasami (siarkowe – metonina i cystein). Ryba, czy owoce morza to najłatwiej strawny posiłek mięsny.
Warto dodać, że mimo, iż mówi się o dioksynach, czy kumulacji metali ciężkich w rybach, to należałoby spożywać bardzo często ryby z zanieczyszczonych siedlisk, by miało to zaszkodzić. Szkodliwe może być codzienne spożywanie ryb długowiecznych, drapieżników (kumulacja niepożądanych składników) lub takich, które żyją w zanieczyszczonym środowisku (np. panga żyjąca w potwornie brudnej delcie Mekongu). Dotyczy to także tuńczyka, czy nadmiernego spożywanie bałtyckich flądr, płastug czy dorsza. Warto pamiętać, że piszę tu o spożywaniu tych ryb kilka razy w tygodniu.
Urozmaicona dieta, bogata w ryby to samo zdrowie. Smacznego!