Schab w marynacie
Schab nieodmiennie kojarzy nam się z kotletem schabowym, ale jest wiele innym pomysłów na schab. Przedstawiam przepis na schab marynowany. Receptura marynaty do schabu jest prosta, ale samo przygotowanie schabu jest czasochłonne, choć łatwe i genialne w smaku.
Co będzie nam potrzebne, by przygotować pyszny schab w marynacie?
Schab – mięso pokrojone w plastry 1,5-2 cm, oczyszczone z tłuszczu – 4-6 porcji
cebula, marchew i oliwki – do gotowania.
Składniki do marynaty do schabu:
oliwa z oliwek – może być smakowa – z bazylią, czosnkiem bądź rozmarynem
ocet balsamiczny – aceto balsamico di Modena
rozmaryn – najlepiej całe gałązki
suszone pomidory
suszone peperoncino (pepperoncini)
czosnek
sól, pieprz
Mięso czyścimy, odkrawamy fragmenty tłuszczu i przygotowujemy marynatę. Podstawą marynaty do schabu jest oliwa z octem balsamicznym. Polecam wziąć tyle oliwy, ile chcemy użyć do smażenia plus 3 łyżki stołowe (na 6 porcji schabu) aceto balsamico di Modena – jest to najlepszy ocet balsamiczny, produkt regionalny z włoskiej Modeny. Ocet ten jest idealny do ciemnych mięs, polecam używać do wydobywania ich smaku (choćby mięsa mielonego w spaghetti).
Do marynaty dodajemy rozkruszone dwie suszone papryczki peperoncino (dwie – bo są dosyć ostre), kilka drobno pokrojonych suszonych pomidorów (mogą być z oliwy, bądź suche), dwie-trzy gałązki rozmarynu, kilka ząbków czosnku (pokrojonych w plasterki), odrobina soli i pieprzu do smaku. W tak przygotowanej marynacie dokładnie namaczamy mięso i przykrywamy plastrami cebuli i marchwi i odstawiamy na czas od 30 minut do kilku godzin.
Smażenie mięsa zaczynamy od rozgrzania patelni i skropienia niewielką ilością oliwy. Porcje mięsa wyjmujemy z marynaty i obsmażamy po kilka minut każdą stronę na dosyć mocnym ogniu. Zmniejszamy gaz i wlewamy sos z warzywami na patelnię, podlewamy wodą, dodajemy oliwki – przekrojone na pół i dusimy około godziny.
Gdy schab będzie miękki podajemy go z ziemniakami. Marynowany schab idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami aromatyzowanymi rozmarynem. Przyprawa ta w przepisie na schab w marynacie spełnia ważna rolę – z jednej strony wzmaga apetyt, ale ułatwia trawienie i polepsza krążenie krwi.
- Marynowany schab z grilla
- Schab z grilla w miodowej marynacie
- Łosoś z ryżem w ziołach
- Karkówka duszona w warzywach
- Kurczak w sosie teriyaki
Tagi: czosnek, marchew, ocet balsamiczny, oliwki, rozmaryn, schab, suszone pomidory
20 grudnia, 2011 o 10:32
Sprawdziłem przepis – pyszne! Dzięki.