Schabowy inaczej
W Polsce rządzi schabowy. Warto schab podawać w urozmaicony sposób i dlatego dziś zdrowy schabowy – z warzywami, w dwóch różnych wariantach podania. A do tego nieodzowne ziemniaki. Polskie danie obiadowe jak się patrzy! Całość robi się szybko i przyjemnie. Spróbujcie, bo dodatek marchwi bardzo dobrze się komponuje z kotletem, czy roladą schabową. Na pewno docenicie ten smak!
Na schabowego z marchewką potrzeba:
4 plastry schabu
2 średnie marchwie
1 średnia cebula lub 3 dymki
120 ml śmietany do zup 18%
szklanka bulionu warzywnego
2 jajka
bułka tarta
płatki owsiane
pieprz ziołowy, pieprz biały, sól, curry, oregano
oliwa do smażenia
To danie obiadowe zaczynamy od przygotowania warzyw, które obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchew trzemy na tarce na duże wiórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i krótko podsmażamy marchew, po 2-3 minutach dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu 7-10 minut.
Schab dokładnie rozbijamy, aby był miękki i wręcz rozpływał się w ustach po usmażeniu, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem ziołowym.
W tym czasie warzywa podlewamy bulionem, posypujemy białym pieprzem i mała ilością soli. Dokładnie mieszamy i czekając aż odparuje woda, a bulion odda smak warzywom – przygotowujemy panierkę.
I tu danie można przygotować na dwa sposoby – upiec klasyczne schabowe, lub przygotować rolady schabowe nadziewane marchwią.
Wariant I – schabowy z marchwią zasmażaną.
Jeśli decydujemy się na schabowe, to warto zrobić inną panierkę – proponuję z płatków owsianych. Jeśli roladki to zostańmy przy bułce tartej.
Na talerzu rozbijamy jajka, aby mięso było pyszne zastosujemy prosty trick – nadamy smak panierce. Do jajek dodajmy sól, pieprz ziołowy, oregano i odrobinę curry. Kotlety dokładnie namaczamy w jajku i obtaczamy w płatkach owsianych, smażymy na rozgrzanej patelni. Płatki pochłaniają sporo oliwy, więc należy ja odpowiednio uzupełniać.
Gdy położymy schabowe na patelni wracamy do marchewki – dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Schab powinien się usmażyć a tym samym czasie marchew zgęstnieje (odparują płyny) i uzyska pełny smak.
Podajemy z ziemniakami.
Wariant II – rolady schabowe z marchewkowym nadzieniem.
Dodajemy śmietanę do marchewki i redukujemy płyny. Robimy panierkę – mieszamy jajka, doprawiamy ziołami i solą jak powyżej, przygotowujemy bułkę tartą.
Gdy marchew jest gotowa, wtedy nakładamy porcję marchewki na schab, zawijamy tworząc zamknięte roladki i obtaczamy w jajku i bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone roladki podajemy z ziemniakami i surówką warzywną.
- Marynowany schab z grilla
- Schab w marynacie
- Jajka sadzone na chorizo z warzywami
- Spaghetti molto rosso
- Jajecznica a la Pablo
Tagi: bulion, cebula, marchew, oregano, płatki owsiane, schab, śmietana