Spaghetti alla puttanesca
Podróże kształcą, więc dziś zawitamy do Włoch, jednak nazwy tego dania nie przetłumaczę… Przyjmijcie tę nazwę, jako nazwę własną a po polsku nazwiemy to danie spaghetti z sardelami i kaparami. Potrawa pochodzi z Rzymu, stolicy Włoch, miasta kontrastów, stąd już łatwo się domyśleć dlaczego taka kontrowersyjna nazwa dla pasty – puttanesca…
Przepis na spaghetti z sardelami i kaparami (spaghetti alla puttanesca) składa się z:
2 solone filety z sardeli (w Polsce łatwo można kupić solone filety w puszcze)
1 ząbek czosnku
20g masła
1 łyżka kaparów
100g drylowanych czarnych oliwek
3 dojrzałe średnie pomidory (najlepiej odmiana rzymska)
oliwa z oliwek, sól, natka pietruszki
Myjemy pomidory i parzymy, by obrać je ze skórki. Sardele wyjmujemy z zalewy i płuczemy z soli. Ząbek czosnku obieramy i drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i 20 gram masła. Wrzucamy czosnek i drobno pokrojone sardele. Smażymy na wolnym ogniu około 2 minuty. W tym czasie kroimy pomidory w kostkę, przygotowujemy kapary i oliwki i wrzucamy warzywa na patelnię. Dusimy kapary, oliwki, czosnek i sardelę w pomidorach. Cały czas na małym ogniu. Po 20 minutach sos będzie gotowy.
W tym czasie gotujemy spaghetti w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oliwy.
Danie podajemy na gorących talerzach, makaron wymieszany z sosem. Całość posypujemy natką pietruszki.
Wiadomo, że w kuchni warto eksperymentować – co więc można zmienić w tym przepisie – sardele można zamienić na anchovis, do warzyw dodać cebulę a także ostrą papryczkę, wtedy danie będzie równie pikantne jak jego nazwa… OK, ok. Puttanesca po włosku oznacza najoględniej pisząc kurtyzanę.
Więcej sprawdzonych przepisów:- Spaghetti frutti di mare
- Szybkie spaghetti
- Spaghetti z boczkiem, fetą i warzywami
- Spaghetti w sosie pieczarkowo-krewetkowym
- Spaghetti z małżami w pomidorach
Tagi: czarne oliwki, kapary, pomidory, ryba, sardele, spaghetti