Spaghetti z boczkiem, fetą i warzywami
Kuchnia włoska kojarzy się z spaghetti, dlatego też kolejny przepis – tym razem sos skomponowany jest z boczku, fety i warzyw. To danie zarówno świetnie smakuje jako danie obiadowe jak i kolacja. Zresztą to domena każdego spaghetti.
Niezbędne składniki do tego przepisu to:
20 dag makaronu (spaghetti, penne rigate, czy inny)
7 dag boczku wędzonego
1 świeża czerwona lub żółta papryka
10 dag sera feta
garść oliwek
2 ząbki czosnku
2 świeże pomidory
bazylia, pieprz,
Sos przygotowujemy na patelni, na rozgrzanej oliwie smażymy boczek pokrojony w drobną kostkę. Paprykę kroimy w paski i dodajemy do boczku, zanim zrobią się skwarki.
Gdy papryka zmięknie, dodajemy drobno posiekany czosnek, po kolejnej minucie dodajemy oliwki i fetę. Dodając fetę wlewamy płyn, resztę sosu uzupełniamy odrobiną wody z oliwek. Całość potrawy uzupełnią pomidory.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Klasyczne spaghetti możemy zamienić innym makaronem w zależności od indywidualnych upodobań.
Makaron podajemy al dente. Sos doprawiamy ulubionymi ziołami, ja wybieram bazylię, pieprz ziołowy. A gotowe danie dekorujemy listkami świeżej bazylii.
- Zupa-krem z dyni
- Spaghetti frutti di mare
- Szybkie spaghetti
- Paella mixta con gambas
- Zapiekana brukselka
Tagi: boczek wędzony, czosnek, feta, oliwki, papryka, spaghetti