Spaghetti frutti di mare

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 30 minut | Porcja dla 2 osób

    Spaghetti z owocami morza

    Owoce morza bardzo rzadko można spotkać na domowych stołach. Dla tych mniej odważnych dziś proste propozycje z owocami morza. Pierwsza propozycja to pizza – sprawdzony przepis na ciasto na pizzę znajdziesz również na na tej stronie, a górę robimy z sosu pomidorowego i rozmrożonej mieszanki frutti di mare składającej się z krewetek, małży, omułków, ośmiorniczek i kalmarów.

    Drugi przepis to przepis na spaghetti z owocami morza.

    Składniki do spaghetti frutti di mare:
    3-4 świeże pomidory
    2 ząbki czosnku
    200 ml białego wina
    250g frutti di mare – mrożonka lub z zalewy (małże, omułki, kalamary, krewetki, ośmiorniczki)
    natka pietruszki
    sól, oliwa z oliwek
    200g makaronu spaghetti

    Spaghetti frutti di mare zaczynamy od pokrojenia drobno czosnku i podsmażenia go na wolnym ogniu, na oliwie. W tym czasie drobno kroimy pomidory i dokładamy na patelnię nim czosnek zbrązowieje. Pomidory i czosnek solimy bardzo delikatnie.
    Rozmrażamy mrożonkę na sitku, by odcieka woda.
    Do pomidorów dodajemy część wina i dusimy na wolnym ogniu, gdy wino odparuje dolewamy pozostałą jego część.
    Wstawiamy wodę na makaron, solimy delikatnie i dodajemy odrobinę oliwy, by makaron się nie sklejał.
    Wrzucamy makaron do wody, a mrożonkę do sosu.

    Danie serwujemy, gdy spaghetti będzie al dente, do makaronu dajemy sos, posypujemy natką pietruszki i podajemy z pozostałą częścią wina.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , ,

    Zostaw komentarz: