Spaghetti w sosie pieczarkowo-krewetkowym
Jeśli w Waszej kuchni stawiacie na niebanalne dania, ciekawe połączenia oraz szybkość – to te cechy odnajdziecie w spaghetti z pieczarkami i krewetkami. Bardzo długo w Polsce spaghetti utożsamiano z spaghetti po bolońsku, koniecznie w sosie pomidorowym. Sos krewetkowo-pieczarkowy zdecydowanie łamie ten stereotyp a całość posypujemy moim ulubionym serem – grana padano. Polecam tę potrawę jako danie obiadowe ale także jako kolację we dwoje, przy lampce białego wina.
Składniki do spaghetti w sosie pieczarkowo-krewetkowym są następujące:
200 g spaghetti (oczywiście można dobrać swój ulubiony makaron)
10-15 krewetek tygrysich (ja skorzystałem z gotowanych)
5-7 pieczarek
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
3-4 gałązki natki pietruszki (oraz dodatkowa do dekoracji)
ser grana padano (oczywiście można zamienić na parmezan)
Spaghetti w sosie krewetkowo-pieczarkowym zaczynamy od umycia pieczarek i pokrojenia ich w spore kawałki. Obieramy czosnek wyciskamy na prasce lub drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajmy czosnek. Na wolnym ogniu smażymy 1-2 minuty, dodajemy pieczarki. Delikatnie solimy, pieprzymy. Smażymy 5 minut i wstawiamy wodę na makaron, którą solimy i dodajemy łyżkę oliwy.
Do gotującej wody wrzucamy makaron a na patelnie dodajemy krewetki. W zależności od preferencji smakowych można dodać kilka kropel soku z cytryny. Kroimy drobno natkę pietruszki, gdy makaron potrzebuje minutę by być al dente, dodajemy część natki na patelnię i całość dokładnie mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, sos zdejmujemy z gazu – pyszne danie jest gotowe!
Jeżeli mamy świeże krewetki, wtedy należy je krótko obsmażyć na oliwie z obu stron i odłożyć na czas smażenia pieczarek. Krewetki w zalewie dodajemy w tym samym momencie co gotowane. Osobiście dodaję krewetki po uprzednim obraniu ich, by podczas jedzenia nie musieć tego robić
Propozycja podania jest banalna – makaron oblewamy sosem, posypujemy pozostałą natką pietruszki oraz włoskim serem grana padano, dekorujemy plasterkiem bądź ćwiartką cytryny i plasterkami Świerzych pomidorów z gałązką pietruszki.
- Spaghetti frutti di mare
- Pomysły na szybkie dania z makaronem
- Spaghetti z małżami w pomidorach
- Pasta z krewetkami
- Penne rigate w sosie gorgonzola
Tagi: czosnek, grana padano, krewetki, pieczarki, pietruszka, spaghetti