Swojska zupa z dyni
Zupę z dyni można robić na wiele sposobów. Może być ona daniem wegetariańskim lub mieć dodatek wędliny. I właśnie na bazie kiełbasy powstaje dzisiejsza propozycja. Miast kiełbasy możecie użyć boczku wędzonego. Zupa z dyni może być smacznym urozmaiceniem katalogu zup – zwłaszcza jesienną porą.
Składniki na swojską dyniową zupę (krem):
1 pęto kiełbasy (można zastąpić boczkiem wędzonym)
600g dyni
2 średnie ziemniaki
1 średnia cebula
bulion warzywny
słodka papryka, sól, pieprz cytrynowy
Danie zaczynamy na patelni. Jeśli mamy dosyć tłustą kiełbasę lub używamy boczku – wtedy nie ma sensu dodatkowo używać innego tłuszczu (wytopimy go z wędliny). Jeśli kiełbasa jest chuda, wtedy przesmażamy ją z niewielką ilością oliwy.
Kiełbasę lub boczek kroimy dosyć drobno i wrzucamy na patelnię. Smażymy na wolnym ogniu, a w tym czasie obieramy cebulę i także drobno ją kroimy. Dzielimy cebulę na dwie części, jedna dorzucamy na patelnię, drugą będziemy przesmażać później z dynią. Wspomnianą dynię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kostkę.
Gdy cebula będzie szklista, przekładamy ją (razem z kiełbasą) do miseczki, a na pozostałym tłuszczu smażymy dynię i pozostałą część cebulki. Doprawiamy słodką papryką i smażymy zwiększając ogień. Czas smażenia to około 7 minut. W tym czasie podgrzewamy bulion warzywny, obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Nie musi być to mała kostka, bo warzywa z patelni będziemy miksować blenderem. Rozdrobienie kartofla służy tylko temu, by szybciej on się ugotował.
Pokrojone ziemniaki dokładamy na patelnię i całość zalewamy bulionem. Płyn w całości powinien przysłonić warzywa. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i ewentualnie jeszcze słodką papryką. Dusimy warzywa, by ziemniaki się ugotowały.
Gdy warzywa na patelni będą miękkie, wtedy całość przekładamy do garnka, miksujemy blenderem. Dokładamy z miski kiełbasę z cebulką i całość jeszcze parę minut gotujemy, by kiełbasa się ogrzała.
Więcej sprawdzonych przepisów: