Z końcem kwietnia zaczyna się raj dla smakoszy – fanów szparagów. Jedyna jadalna bylina z rodziny szparagowa tych to szparag lekarski (Asparagus officinalis). Ale chyba najważniejsze to fakt, że podam Wam kila prostych i genialnie smacznych przepisów na szparagi.
Największymi zaletami szparagów są smak, niska kaloryczność, duża zawartość witaminy C, cynku, wapnia i błonnika. Na plus można zapisać łatwość komponowania z różnymi daniami.
Najczęściej spotykana jest odmiana biała, smaczniejsza zielona i najsmaczniejsza, najrzadsza fioletowa.
Gdy przygotowujemy białe szparagi musimy odkroić zrogowaciały pęd oraz obrać stwardniałą skórę.
A oto moje ulubione i sprawdzone przepisy na szparagi.
Szparagi podsmażane – najprostsza i jedna z najsmaczniejszych potraw z szparagów. Przygotowujemy szparagi (jeśli białe obieramy skórę i odcinamy końce, zielone myjemy), przecinamy wzdłuż na połowy, kładziemy na patelnię i skrapiamy oliwą. Smażymy około 10-15 minut na średnim ogniu, posypujemy zmielonym czosnkiem i obsmażamy jeszcze kilka minut.
Pieczone szparagi – przygotowujemy szparagi jak w poprzednim przepisie. Kładziemy na blachę, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 15 minut. Podajemy skropione sokiem z cytryny.
Gotowane szparagi z masłem – szparagi gotujemy w wysokim garnku ustawione główkami do góry, na gorące ugotowane warzywa kładziemy plaster masła, posypujemy pieprzem. Tak przygotowane szparagi zjadamy lub jeszcze podsmażamy na patelni kilka minut. Jeśli mamy taki kaprys możemy dodatkowo podsmażyć je z bułkę tartą.
Szparagi z sosem beszamelowym – gotujemy szparagi 10 minut, w tym czasie rozgrzewamy piekarnik, a w rondlu przygotowujemy sos beszamelowy. Gdy szparagi są al dente – wyjmujemy je z wody, przekładamy na blachę, skrapiamy oliwą, nakładamy sos, posypujemy tartym parmezanem i pieczemy około 10 minut.
Jajecznica ze szparagami – na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, gdy trochę zmięknie dodajemy pokrojone wzdłuż i na połówki szparagi. Proponuje dodać jeden, dwa suszone pomidory drobno pokrojone. Całość smażymy na wolnym ogniu do miękkości i dodajemy jajka. Doprawiamy całość szczyptą soli oraz pieprzem.
Zapraszam również na przepis na risotto ze szparagami i krewetkami – główne danie ze szparagów.