Szparagi z ryżem

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 30 minut | Porcja dla 3 osób

    Ryż z szparagami

    Ryż z szparagami

    Moje ulubione warzywo to szparagi. Można je przygotować na wiele sposobów. Sezon na to warzywo jest krótki, dlatego szparagi należy przyrządzać różnorodnie. Często są one przystawką, dziś będą częścią dania głównego – ryżu ze szparagami.

    Przepis na ryż ze szparagami – składniki:

    pęczek (500g) szparagów – najlepsze będą zielone
    250g pomidorów koktajlowych
    120g ryżu – wybrałem trzykolorowy mieszany, ale można wybrać arborio do risotto
    500 ml bulionu warzywnego
    50g szynki parmeńskiej
    grana padano lub parmezan
    oliwa, pieprz, czosnek

    Składników ryżu z szparagami jest mało i mało jest pracy – danie jest szybkie a przepyszne!

    Szparagi w roli głównej

    Szparagi jako danie główne

    Szparagi myjemy, obieramy zdrewniałe końcówki – mocniej białe, zielone bardzo delikatne. Odcinamy centymetr z końca każdej łodygi. Szparagi krótko podgotowujemy. A w tym samym czasie przygotowujemy na patelni resztę potrawy.

    Rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Pisząc odrobinę mam na myśli 1-2 łyżki! Wrzucamy drobno pokrojoną szynkę parmeńską. Myjemy pomidorki koktajlowe, kroimy w ćwiartki i dorzucamy na patelnię. Nie solimy, gdyż szynka jest słona i skorzystamy z bulionu, który na pewno jest już doprawiony.

    Szparagi w tym czasie będą już odpowiednio podgotowane. Wyjmujemy je z wody i kroimy na kawałki 2-3 centymetrowe. Na patelnię wlewamy bulion, drobno posiekany czosnek, dodajemy ryż i mieszamy, po kilku minutach dokładamy szparagi. Całość podajemy, gdy ryż będzie ugotowany a większość płynu odparuje. Na końcu całość posypujemy sporą ilością sera – parmezanu lub grana padano.

    Danie powinni docenić wszyscy Ci, którzy z jednej patelni chcą wyczarować całe danie. Wszak szparagi można podgotować w bulionie – dodając je razem z ryżem.

    Prócz wartości smakowych, o szparagach warto wiedzieć, że są one pełne witamin i składników mineralnych, takich jak witaminy K i B, C, są bogatym źródłem kwasu foliowego. Ponadto mikroelementy – wapń, sód, sole potasowe, magnez, fosfor, fluor i żelazo. Spożywanie szparagów obniża ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe i serca. No i nie zapominajmy, że spore grono smakoszy uważa je za afrodyzjak!

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , ,

    Zostaw komentarz: