Tortilla

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 30 minut | Porcja dla 4 osób

    tortilla - palcek

    Tortilla

    Tortilla dla wielu jest fast foodem – jednak przygotowana w domu może być pysznym, choć nieco pracochłonnym daniem. Tortilla może być podawana wtedy, gdy mamy na nią ochotę – jako śniadanie, przekąska (choć kaloryczna) czy danie obiadowe. Tortilla ma jeszcze jedną zaletę – farsz za każdym razem może być inny – dajemy do środka to, na co mamy ochotę.

    Składniki na placek do tortilli:

    1 szklanka mąki kukurydzianej
    ½ szklanki mąki pszennej
    pół łyżki masła
    sól
    woda (około połowy szklanki, powinno być w sam raz)

    Składniki na farsz do tortilli:

    mozzarella
    pomidorki koktajlowe
    sałata lodowa
    oliwki (ja wybrałem czarne)
    kukurydza
    dymka lub czerwona cebula
    szynka serrano
    papryka czerwona
    sos – może być majonez z ketchupem lub sos barbecie (ja wybrałem Jack Daniel’s Barbecue Sauce – Full Flavor Smokey)
    przyprawy: curry, chili, ulubione

    Tortilla - kopera

    Klasycznie zawinięta tortilla

    Ze składników według podanej ilości wychodzą 4 placki. Wszystkie składniki mieszamy – uwaga: można użyć tylko mąki pszennej. W zależności od konsystencji ciasta dolewamy wodę – ciasto powinno być dosyć miękkie. Całość ciasta dzielimy na tyle porcji ile ma być placków i wałkujemy na cienkie okrągłe formy. Wielkość dostosowujemy do patelni, idealna jest między 24-26cm średnicy.

    Gdy mamy już gotowe cienkie placki, wtedy krótko je smażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Ciasto smażymy krótko – tak by na powierzchni pojawiły się tylko ciemne plamki, smażymy po obu stronach. Ciasta nie rumienimy, bo będzie twarde i wtedy zamiast tortilli będziemy mieli nachos…

    Przygotowujemy nadzienie – oliwki kroimy na pół, dodajemy kukurydzę, drobno posiekaną dymkę lub czerwoną cebulę oraz drobno pokrojoną mozzarellę. Całość mieszamy z sosem, doprawiamy ulubionymi przyprawami – curry, ostrą papryką, solą i ziołami.

    Farsz na placku do tortilli

    Układanie farszu

    Paprykę kroimy na paski, szynkę serrano na cienkie plasterki i mniejsze kawałki, by łatwiej było ją jeść. Sałatę dokładnie myjemy i dzielimy liście na połówki. Pomidorki kroimy na ćwiartki.

    Na placku układamy sałatę, sos, paski czerwonej, świeżej papryki oraz sos. Na to układamy ćwiartki pomidorków koktajlowych i kawałki szynki serrano.

    Tortille można zawinąć w klasyczną kopertę, podgrzać i podawać. Można także zrobić inaczej – całość podgrzać na patelni i podać tortillę złożoną na pół.

    A czy można inne nadzienie dać – oczywiście warto zrobić tortillę z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i żółtym serem. Zresztą – w kuchni najfajniejsze są eksperymenty – sami możecie stworzyć niepowtarzalną wariację na temat tortilli!

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , , ,

    Zostaw komentarz: