Tortilla
Tortilla dla wielu jest fast foodem – jednak przygotowana w domu może być pysznym, choć nieco pracochłonnym daniem. Tortilla może być podawana wtedy, gdy mamy na nią ochotę – jako śniadanie, przekąska (choć kaloryczna) czy danie obiadowe. Tortilla ma jeszcze jedną zaletę – farsz za każdym razem może być inny – dajemy do środka to, na co mamy ochotę.
Składniki na placek do tortilli:
1 szklanka mąki kukurydzianej
½ szklanki mąki pszennej
pół łyżki masła
sól
woda (około połowy szklanki, powinno być w sam raz)
Składniki na farsz do tortilli:
mozzarella
pomidorki koktajlowe
sałata lodowa
oliwki (ja wybrałem czarne)
kukurydza
dymka lub czerwona cebula
szynka serrano
papryka czerwona
sos – może być majonez z ketchupem lub sos barbecie (ja wybrałem Jack Daniel’s Barbecue Sauce – Full Flavor Smokey)
przyprawy: curry, chili, ulubione
Ze składników według podanej ilości wychodzą 4 placki. Wszystkie składniki mieszamy – uwaga: można użyć tylko mąki pszennej. W zależności od konsystencji ciasta dolewamy wodę – ciasto powinno być dosyć miękkie. Całość ciasta dzielimy na tyle porcji ile ma być placków i wałkujemy na cienkie okrągłe formy. Wielkość dostosowujemy do patelni, idealna jest między 24-26cm średnicy.
Gdy mamy już gotowe cienkie placki, wtedy krótko je smażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Ciasto smażymy krótko – tak by na powierzchni pojawiły się tylko ciemne plamki, smażymy po obu stronach. Ciasta nie rumienimy, bo będzie twarde i wtedy zamiast tortilli będziemy mieli nachos…
Przygotowujemy nadzienie – oliwki kroimy na pół, dodajemy kukurydzę, drobno posiekaną dymkę lub czerwoną cebulę oraz drobno pokrojoną mozzarellę. Całość mieszamy z sosem, doprawiamy ulubionymi przyprawami – curry, ostrą papryką, solą i ziołami.
Paprykę kroimy na paski, szynkę serrano na cienkie plasterki i mniejsze kawałki, by łatwiej było ją jeść. Sałatę dokładnie myjemy i dzielimy liście na połówki. Pomidorki kroimy na ćwiartki.
Na placku układamy sałatę, sos, paski czerwonej, świeżej papryki oraz sos. Na to układamy ćwiartki pomidorków koktajlowych i kawałki szynki serrano.
Tortille można zawinąć w klasyczną kopertę, podgrzać i podawać. Można także zrobić inaczej – całość podgrzać na patelni i podać tortillę złożoną na pół.
A czy można inne nadzienie dać – oczywiście warto zrobić tortillę z mięsem mielonym, czerwoną fasolą i żółtym serem. Zresztą – w kuchni najfajniejsze są eksperymenty – sami możecie stworzyć niepowtarzalną wariację na temat tortilli!
Więcej sprawdzonych przepisów:- Paella mixta con gambas
- Risotto z kurkami
- Parówki w papryce i pomidorach
- Makaron z chorizo i kiełkami
- Zupa-krem z awokado i szynką
Tagi: czarne oliwki, dymka, kukurydza, mąka kukurydziana, mozzarella, papryka, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa, szynka serrano