Warzywna lasagna
Lasagna kojarzy się z tłustym, ciężkim daniem. Czy można ją jakoś odchudzić? Oczywiście – z mięsa mielonego z szynki, z dodatkiem warzyw, bez beszamelu otrzymamy pyszne, sycące i stosunkowo mało kaloryczne danie. Taką lasagnę możemy podać zarówno na kolację jak i jako danie obiadowe.
Niezbędne składniki do lasagny z cukinią:
2 młode cukinie
makaron lasagna
500g mięsa mielonego chudego (np. z szynki)
papryka czerwona
kukurydza
czarne oliwki
pomidory lub pulpa pomidorowa
2-3 średnie cebule
sos sojowy, ocet balsamiczny
rozmaryn, sól, pieprz, zioła prowansalskie
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojoną drobną cebulę. W tym czasie przygotowujemy pozostałe warzywa – młode cukinie myjemy i kroimy na plastry o grubości 6-8mm, pomidory drobno kroimy, odsączamy oliwki i kukurydzę. Oliwki kroimy na odpowiadające nam cząstki – zazwyczaj będą to połówki. Paprykę myjemy, wybieramy gniazdo nasienne i kroimy na drobne kawałki.
Gdy cebula zmięknie, ale nie będzie szklista, podlewamy ją sosem sojowym, dokładnie mieszamy i dodajemy mięso mielone. Aby potrawa była jak najmniej tłusta należy mięso wybrać i zmielić samemu, ewentualnie kupić chudsze mielone z szynki. Gdy mięso zaczyna zmieniać kolor podlewamy octem balsamicznym, wrzucamy pomidory, oliwki, kukurydzę i paprykę. Całość dokładnie mieszamy co jakiś czas i przesmażamy 10-15 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym układamy porcje makaronu, cukinię i sos mięsny. Cukinię delikatnie solimy, prószymy rozmarynem lub ziołami prowansalskimi. Układamy kilka warstw. Całość można przykryć niskotłuszczowym serem żółtym, który zastąpi beszamel.
Zapiekanie trwa godzinę. Danie to bardzo dobrze komponuje się z sałatką z świeżych warzyw.
Tagi: cebula, cukinia, lasagna, mięso mielone, ocet balsamiczny, oliwki, papryka, pomidory