Warzywne cannelloni

Trudność:
  • | Przygotowanie: około 75 minut | Porcja dla 8 osób

    Cannelloni z brokułem i kalafiorem

    Cannelloni nadziewane warzywami

    Dzisiejsze danie to danie zapożyczone od Jamiego Olivera. Jest on ostatnio uznawany za najlepszego kucharza, na pewno jest świetny w tym, co robi – jest showmanem pełną gębą a danie, które dziś przetestowałem, to niezła kopalnia pomysłów. Ale pozostawmy Jamiego, zajmijmy się warzywnymi cannelloni.
    Puree warzywne można podawać z pastą i zrobić po prostu pastę z puree warzywnym. Ugotowanego kalafiora, czy brokuła można polać sosem czosnkowym z anchois i podać do ryby czy mięsa. Zresztą – jeśli lubicie eksperymentować w kuchni to zrobicie z tą propozycją coś ciekawego – dajcie znać o tym w Waszych komentarzach.

    Cannelloni warzywne wg Jamie’go Olivera:

    1 kalafior
    1 brokuł
    1 główka czosnku – polecam nasz – polski
    3-4 kawałki suszonego chili
    8 filecików anchois
    tymianek – kilka gałązek świeżego lub suszony
    500g cannelloni
    sos pomidorowy – można użyć tego produktu ubocznego
    ocet winny z czerwonego wina
    oliwa z oliwek
    śmietana kremówka
    ser żółty – grana padano, parmezan lub inny
    mozzarella
    świeża bazylia
    sól, pieprz

    Porcja cannelloni

    Zapiekane cannelloni

    Danie wymaga sporo pracy, niestety trochę mycia będzie… Ale smak to zrefunduje. Taka ilość składników daje 6-8 porcji.
    Przygotowujemy farsz warzywny – w garnku gotujemy kalafiora, brokuły czy włoski kalafior – romanesco ottobrino. Warzywa należy rozgotować – chyba, że mamy świeże prosto z ogrodu!
    Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy pokrojony czosnek, dodajemy anchois, które rozgniatamy drewnianą łyżką i wkruszamy chilli. Ilość chilli dobieramy indywidualnie – ja lubię 3-4 „ząbki”. Całość smażymy na małym ogniu. Na patelni przygotujemy farsz warzywny do cannelloni – rozgotowane warzywa kroimy rozdrabniamy i dokładamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu przez kilkanaście minut.
    Do naczynia żaroodpornego, w którym upieczemy danie, przygotowujemy sos pomidorowy, doprawiamy go solą, pieprzem i łyżką octu winnego z czerwonego wina. Sos posłuży ugotowaniu makaronu cannelloni.
    W czasie, gdy farsz się smaży, należy przygotować także sos śmietanowo-serowy. Śmietanę i drobno starty parmezan lub grana padano mieszamy razem (można dodać pieprz lub świeży tymianek). Aby łatwiej uzyskać kremową masę, można dodać 3 łyżki wody z gotowania warzyw.
    Zdejmujemy farsz z patelni, rozbijamy na puree i wypełniamy nim makaron. Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C.
    Faszerowane cannelloni układamy w naczyniu żaroodpornym w sosie pomidorowym, na wierzch układamy sos serowo-śmietanowy i układamy porcje mozzarelli.
    Całość warzywnego cannelloni zapiekamy 30 minut bez przykrywki. Podajemy jako samodzielne danie obiadowe lub kolację, udekorowane świeżą bazylią. Wyśmienicie komponuje się z białym winem.

    Jeśli nie lubicie nazbyt pikantnych potraw, wtedy chilli zamieńcie na np. drobno posiekaną cebulę albo suszone pomidory.

    Więcej sprawdzonych przepisów:

    Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

    Zostaw komentarz:

    1. sister pisze:

      Looks great and delicious!!!! Have to try and make it:)

    Zostaw komentarz: