Zapiekanka z bakłażanem
Zapiekanki to idealny pomysł na danie z jednego naczynia. Smaczne danie obiadowe i mało do mycia – to zawsze dobre połączenie. Wiosna to czas na świeże warzywa w dobrych cenach. Dlatego dziś połączymy miłe z smacznym. Zapiekanka z bakłażanem jest bardzo smacznym daniem – bardzo delikatnie doprawiamy mięso, by nie przyćmić smaku oberżyny. Całość dania uzupełnią ziemniaki – by ich osobno nie gotować. Ot, taka wygoda…
Na smaczną zapiekankę z bakłażanem potrzebujemy:
500g mięsa mielonego
1 bakłażan
pół czerwonej papryki
3 średnie cebule
5-6 ziemniaków
przecier z pomidorów lub kilka świeżych pomidorów
tymianek, cząber, sól, słodka papryka
Składników nie potrzeba wiele a taka ilość potrawy zaspokoi 6 osób. Zaczynamy od przygotowania warzyw – bakłażana myjemy, a cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej (ja używam aromatyzowanego od czosnku), na którym obsmażamy cebulę. W tym czasie należy obrać ziemniaki, które pokroimy w plastry. Świeżą paprykę kroimy w drobne kawałki.
Na patelnię do miękkiej cebuli dodajemy mięso mielone – najlepiej z szynki lub z mięsa, które sami upatrzymy w sklepie i zmielimy. Do tej potrawy nie potrzeba wiele tłuszczu, więc nie ma co psuć tego tłustym, tanim mielonym…
Gdy mięso zacznie zmieniać kolor zaczynamy doprawiać – solimy dosyć mocno, gdyż nie będziemy dodatkowo solić ziemniaków ni bakłażana, cała sól będzie z sosu. Dodatkowo doprawiamy cząbrem i mocno słodką papryką. W tym samym czasie dodajemy świeżą paprykę. Dokładnie mieszamy i po kilku minutach dodajemy pomidory. Jeśli mamy z zapraw przecier pomidorowy, można go wykorzystać, ale mogą być też świeże pomidory. Całość powinna kilka minut się poddusić.
W naczyniu żaroodpornym układamy pojedyncze plastry ziemniaków i bakłażana, na to układamy część mięsa z sosem i znów warstwę warzyw – ziemniaków i bakłażana. Na górę wylewamy resztę mięsa z sosem. Jeżeli jest mało sosu, wtedy możemy dodać nieco wody. Wszystko posypujemy tymiankiem i zapiekamy około 60 minut w temp 160 stopni.
Na górę można włożyć plastry sera. Całość powinna być delikatnie doprawiona – tak by przyprawy nie zdominowały charakterystycznego smaku bakłażana.
- Karkówka duszona w warzywach
- Dorada pieczona
- Ziemniaki w roli głównej
- Parówki w papryce i pomidorach
- Zupa cebulowa – krem
Tagi: bakłażan, cebula, mięso mielone, pomidory, ziemniaki
23 czerwca, 2012 o 09:48
Przepis ciekawy, niestety to zdjęcie zniechęca do gotowania. Popracuj nad jakością zdjęć, pooglądaj zdjęcia potraw w internecie, to na pewno zwiększy pozytywne reakcje pośród czytelników. Pozdrawiam, zosia.
23 czerwca, 2012 o 13:49
Danie jest pyszne – zapewniam. Niestety faktycznie nie jest zbyt fotogeniczne…