Podstawą polskiej kuchni są ziemniaki – gotujemy je do sztuki mięsa, robimy frytki czy też je opiekamy. A czy można inaczej…? Co zrobić by wydobyć niepowtarzalny smak?
Nie każdy wie, że ugotowanie ziemniaków to prawdziwa sztuka. Nie wiedzą tego Włosi, którzy ziemniaki traktują zgoła inaczej jak Polacy. W Italii można na przykład zamówić pizzę z …ziemniakami, sałatkę z ziemniaków (kilka ugotowanych, niedoprawionych bulw…)
Przedstawiam też kilka przepisów na ziemniaki jako główne danie. Są to proste dania, które mogą zaspokoić pierwszy głód, gdy nie mamy czasu robić pełnego obiadu. Jeśli szukacie ciekawego dania mięsnego z ziemniakami – polecam garnek przygody!
Gotowanie ziemniaków – niby banalna sprawa, a jednak…
Najsmaczniejsze ziemniaki są wtedy, gdy skrobia wypłukana do wody wróci do warzywa. Pierwsze metoda, to stosowanie garnków, które nie wymagają wody. Drugi sposób to gotowanie z użyciem małej ilości soli i zalewanie taką ilością wody, by w momencie ugotowania ziemniaków, woda ta odparowała a cały smak „wrócił” do bulw. Mało soli, bo sól także nie zostanie wypłukana tylko powróci do ziemniaków.
Pieczone ziemniaki – bulwy pieczemy z dodatkiem rozmarynu, kilka gałązek rozmarynu nada aromat i smak warzywom, które idealnie wtedy pasują do sztuki mięsa, czy to schabu w marynacie, czy to grillowanej.
Ziemniaki po ukraińsku – warzywa obieramy, kroimy na plastry, prószymy solą. Kiełbaskę kroimy na plasterki, to samo robimy z cebulą. Wszystkie składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem, czasem mieszając. Podajemy z ulubionymi ziołami, które dodajemy na ostatnie kilka minut (np. rozmaryn, oregano).
Wariacją ziemniaków po ukraińsku jest szybka potrawa, w całości do wykonania na patelni – smażone ziemniaki z cebulką. Cebulę kroimy w talarki, ziemniaki obieramy i kroimy w paski. Patelnię rozgrzewamy wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy warzywa. Całość doprawiamy suszonym peperoncino i suszonymi pomidorami oraz ulubionymi ziołami – bazylią, oregano, rozmarynem czy tymiankiem. Całość mieszamy aż ziemniaki nie zmiękną. Jest to prosty przepis na szybkie, pożywne danie.
Ziemianki w mundurkach – dodatek do sałatek, pyszne z masłem i solą. Gotują się dosyć długo, ale mają wielu fanów – zwłaszcza wśród dzieci.
Puree – ugotowane ziemniaki ugniecione, aby podrasować ich smak warto dodać odrobinę śmietany, drobniutko startego czosnku i szczyptę gałki muszkatołowej.
No i pieczone ziemniaki w żarze ogniska – coraz rzadziej się spotykamy z przyjaciółmi na łonie przyrody, ale takie ziemniaki smakują chyba najlepiej – jako dodatek do pieczonych na ognisku kiełbasek!
Ziemniaki zapewne nie kojarzą Wam się z pizzą. Jednak dla Włochów ziemniak, to warzywo jak każde inne, do tego stopnia, że w restauracji można zamówić sałatkę z ziemniaków. Są to ugotowane ziemniaki pokrojone na pół, podane solo. Dlatego w pizzerii nie zdziwcie się jak zobaczycie pizzę warzywną z ziemniakami…