Zupa-krem z dyni
Miłośnicy zup, w sezonie jesiennym, chętnie sięgają po dynię. Można z niej zrobić sporo różnorodnych potraw. Smak zupy uzupełnimy nutą paprykową. A samo danie będzie w postaci kremu.
Składniki na zupę dyniową z grillowaną papryką:
700 g dyni
1 pomidor
1 średnia czerwona papryka
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
bulion warzywny
śmietana do zup
oliwa z oliwek
słodka papryka, rozmaryn, pieprz (może być ziołowy czy cytrynowy)
Danie udekorujemy grillowaną papryką. Możemy ją także przygotować na zwykłej patelni z kroplą oliwy. Kroimy pół papryki na cienkie paski i grillujemy lub podpiekamy średnio rozgrzanej na patelni.
W tym czasie obieramy cebulę, dynię i czosnek. Dynię kroimy w jednocentymetrową kostkę. Myjemy pomidora. Odkładamy pieczoną paprykę. Cebulę kroimy dosyć drobno i podsmażamy na patelni razem z dynią i niewielką ilością oliwy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną paprykę i czosnek, a po kolejnych kilku pokrojonego pomidora. Całość doprawiamy pieprzem i 3 szczyptami rozmarynu.
Warzywa przekładamy do garnka miksujemy na krem, i uzupełniamy bulionem, którego ilość dobieramy tak, by uzyskać pożądaną konsystencję. Doprawiamy słodką papryką. Całość gotujemy minimum 15 minut.
Zupę podajemy z śmietaną i wcześniej upieczoną lub grillowaną papryką. Moża udekorować plastrem, mozzareli.
- Swojska zupa z dyni
- Risotto z dynią
- Zupa dyniowo-pomidorowa
- Spaghetti z boczkiem, fetą i warzywami
- Placki z dyni
Tagi: bulion, cebula, czosnek, dynia, oliwa, papryka, pieprz, pomidor, rozmaryn, śmietana
20 listopada, 2013 o 23:16
mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam